skip to Main Content
04 75 39 79 60 karolien@thebeautylounge.be Maak je afspraak online

Ingrediëntenlijst: wat zit er in een potje dagcrème?

Toen de video over het verband tussen SLS en droge benen online ging, heb ik zóveel reacties en vragen gekregen (dankjewel daarvoor), dat ik in dit artikel uitleg geef over de ingrediënten in cosmeticaproducten.

Elke fabrikant van cosmetica is verplicht om de ingrediëntenlijst van elk product duidelijk op de verpakking te zetten. Heb je hier ooit al eens naar gekeken? Zeker eens doen maar ik waarschuw je; je wordt er niet vrolijk van :-)  Alleen al de namen van de ingrediënten klinken als chinees, laat staan dat we zomaar moeten weten wat ze doen. Glyceryl Stearate,bijvoorbeeld, klinkt heel chemisch maar is gewoon een stof die gemaakt wordt uit verschillende plantaardige oliën en maakt je huid soepel en zacht.

Omdat ik besef dat niet iedereen zo maniakaal als ik bezig is met ingrediënten op te zoeken, geef ik bij deze korte richtlijnen over hoe je een ingrediëntenlijst ( of ook ‘INCI’ lijst) vlug leest.

  1. Wat het eerst in de lijst staat, zit ook het meeste in het product. Wat het laatste in de lijst staat, is slechts héél gering aanwezig (dikwijls minder dan 1% )  Kijk eens naar de INCI van de bekende crèmes die schreeuwen dat ze Q10 en hyaluron bevatten: de kans is groot dat deze achteraan in de lijst hangt, dus veel kan er niet inzitten. Vandaar dat deze crèmes goedkoop zijn maar je rimpels niet wegtoveren.
  2. Minerale oliën, zoals paraffine en vaseline (of ‘petrolatum of  ‘petroleum jelly’) staan dikwijls vooraan in de lijst. Minerale olie is een verzamelnaam voor de producten die worden afgeleid van aardolie en ze hebben een occlusief effect op de huid. Dat wil zeggen; ze leggen gewoon een film op je huid waardoor je huid afgesloten wordt. Ze zullen je huid dus niet verbeteren inzake rimpels, hydratatie, vlekken, acné …. want werkstoffen krijgen de kans niet om in te werken. Maar: minerale oliën zijn goedkoop, dus weeral een prettige basis voor de supermarktmerken.
  3. Kijk gewoon naar de eerste vijf ingrediënten in de lijst. Komen één of meerdere ingrediënten hierin voor, dan zullen ze je huid meer kwaad dan goed doen. Alcohol denat, parfum, SLS (sodium lauryl/laureth sulfaat), aceton, oxybenzone.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top